Nemawashi: de onderschatte Kunst van consensus

Nemawashi: de onderschatte Kunst van consensus

Nemawashi is een Japans concept dat oorspronkelijk uit de tuinbouw komt en verwijst naar het zorgvuldig voorbereiden van de grond voordat een boom wordt verplaatst. Je moet voorzichtig de wortels uitgraven en ook op de nieuwe locatie de aarde goed omwoelen zodat de boom er kan leven.

In context van verandering betekent het het terrein voorbereiden door middel van informele gesprekken en vroege consensusvorming. Deze aanpak helpt weerstand te minimaliseren en zorgt voor een soepele implementatie van besluiten doordat betrokkenen zich al vroeg in het proces gehoord voelen. En iedereen die geïmpacteerd is door de verandering, wordt actief betrokken. Dat brengt meteen een stuk eigenaarschap én gedeelde visie met zich mee.

In tegenstelling tot de meer formele benaderingen zoals het Belgische compromis en het Nederlandse poldermodel, richt Nemawashi zich op informele en vroege consensusvorming. Bij het Belgische compromis worden na formele discussies concessies gedaan om tot een overeenkomst te komen, terwijl het poldermodel zich focust op langdurige onderhandelingen tussen verschillende grote partijen zoals werkgevers en vakbonden.

Het onderscheidende element van Nemawashi is de focus op vroege, informele overeenstemming, wat leidt tot snellere besluitvorming en minder obstakels tijdens de implementatie. Het Europese overleg, zoals in België en Nederland, kan daarentegen complexer en formeler zijn, met veel nadruk op rang en status.

Hoewel deze benadering uit heel andere cultuur komt, kan Nemawashi waardevolle inzichten bieden voor organisaties die streven naar een harmonieus en effectief veranderingsproces, met nadruk op persoonlijke relaties en vroegtijdige betrokkenheid van alle partijen.

Get inspired